NUMBERS ARE PEOPLE COCK-UP BEFORE CONSPIRACY • CITE PRIMARY SOURCES OR GO HOME


Sunday, 10 April 2011

DEBTOCRACY: ΑΝΤΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ... ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ



Το κείμενο αυτό είναι μια βελτιωμένη μετάφραση του αρχικού που βρίσκεται εδώ. Ευχαριστώ τον φίλο @dikouv που μού επεσήμανε τη χρησιμότητα ενός μεταφρασμένου κειμένου. Οφείλω επίσης πάρα πολλά ευχαριστώ στον φίλο @Trianta για την απομαγνητοφώνηση και για την αδιάκοπή στήριξή του. 

Δείτε επίσης τη συνέχεια της κριτικής μου στο #debtocracy με τίτλο Verecemos!, εδώ

Ευχαριστώ και το @ThePressProject που μπήκε στον κόπο μέσω twitter for iphone να επισημάνει τα παρακάτω σε όσους ιδιώτες είχαμε το θράσος να γράψουμε σχόλια με γραφήματα (!) ενώ οι δημοσιογράφοι απεργούσαν



Μαζί με την πλειοψηφία του online πληθυσμού της Ελλάδας, έτσι κι εγώ πέρασα τη βραδιά μου τις προάλλες βλέποντας το #Debtocracy (Χρεοκρατία), ένα συλλογικής παραγωγής και χρηματοδότησης ντοκυμανταίρ που σκιαγραφεί συνοδεία εγχόρδων (μπαίνω στον πειρασμό να εικάσω ότι θα πρόκειται για τα μικρότερα βιολιά στον κόσμο) τα αίτια της υπερχρέωσης της Ελλάδας από τη σκοπιά ενός κατόχου τριτοκλασσάτου πτυχίου πολιτικών επιστημών. Όπως και κάθε τέτοιου είδους παραγωγή στην Ελλάδα, το #Debtocracy στάζει από σαρκασμό, ο οποίος είναι και το μόνο του θετικό χαρακτηριστικό. Είμαι μεγάλος θιασώτης του σαρκασμού από τα χρόνια που πέρασα στους αγώνες debate, όχι μόνο επειδή έχει πλάκα αλλά επειδή εκθέτει τον ομιλώντα σε εντονότερη κριτική όταν το επιχείρημά του αποδειχθεί ότι πάσχει.


Και το επιχείρημα του #debtocracy πάσχει θανάσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη οι απολογητές του έχουν αρχίσει να προβάλλουν ως ένσταση ότι δεν πρόκειται παρά για μια ‘πρώτη απόπειρα να εξεταστούν τα ζητήματα’ ή μια εναλλακτική πρόταση που τα συμβατικά ΜΜΕ –τάχα– δεν πρόκειται ποτέ να αναμεταδώσουν. Παίδες, δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ από τα δύο. Προφανώς περίμενατε μια πιο ενθουσιώδη υποδοχή, αλλά δυστυχώς για εσάς ένα από τα (λίγα) καλά της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας κάθισαν και μάθανε λίγα βασικά οικονομικά. 

Οι εγκέφαλοι πίσω από το #Debtocracy ξεκινούν από τη ρητή αλλά αυθαίρετη παραδοχή ότι το χρέος μας ουσιαστικά οφείλεται στα όσα καρπώθηκαν ‘δυό κόμματα, τρεις πολιτικές οικογένειες και ορισμένοι επιχειρηματίες’ [00:03:35.40] και ως εκ τούτου δεν έχουμε υποχρέωση οι υπόλοιποι να το αποπληρώσουμε. ‘Είναι ανήθικη η αποληρωμή ενός ανήθικου χρέους’ όπως λέει η πλέον τσιταριστή ατάκα του ντοκυμανταίρ. Μια και δυό βάζουν λοιπόν κάτω και μέσω της μεθόδου goal-seek (την οποία το θρυλικό ιστολόγιο funel ονόμαζε και ‘Λιακούρεια μέθοδο ο Αχταρμάς, ο Προκρούστης, και μονά-ζυγά δικά μου’) βρίσκουν ότι η λύση είναι αυτό που έπραξε το Εκουαδόρ το 2008, δηλαδή η αποκύρηξη του χρέους προς ξένους ως ‘απεχθές’ ή ‘ανήθικο’ συνοδευόμενη από στάση πληρωμών. 

Προσπερνούν επειδή δεν τους βολεύει το γεγονός ότι το Εκουαδόρ είχε εκείνη την εποχή ρευστά διαθέσιμα μεγαλύτερα από το χρέος στο οποίο βάρεσε κανόνι , καθώς και το ότι είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, πράγμα το οποίο μάλλον θα του έδωσε περιθώριο ελιγμών έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Η εκ νέου άνοδος το 2010 και εξής εξασφάλισε δε και τη μετέπειτα βιωσιμότητα των οικονομικών του.


Βέβαια η Αριστερά στην Ελλάδα δεν γουστάρει σε καμμιά περίπτωση τα οικονομικά όσο γουστάρει την πολιτική. Γι’ αυτό και αυτό που τους διεγείρει κατά κύριο λόγο με την υπόθεση του Εκουαδόρ είναι ότι αυτό την είπε στους Αμερικανούς – η υπέρτατη διάκριση. Ήδη βλέπω κόσμο να αναρτά ατάκες όπως η παρακάτω, που με κάνουν κι ανατριχιάζω. Αχ, πού νά ‘ναι ο άντρακλας Λατίνος ηγέτης να μας πάρει στα στιβαρά του ηλιοκαμμένα μπράτσα... έτοιμοι είμαστε να βουτηχτούμε πάλι στην προεδρολαγνεία του ’81, που είδαμε πόσο καλό μας έκανε στην τελική.






Όπως και να ‘χει το πράγμα, το #debtocracy εισηγείται τη σύσταση μιας Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους με απώτατο σκοπό να κηρυχθεί αυτό ως απεχθές και να ακολουθήσει στάση πληρωμών. Ακριβώς επειδή το κανόνι είναι αναπόφευκτο (τα νούμερα δεν βγαίνουν), η λύση αυτή που προτείνεται δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε την έχουν αποσιωπήσει τα συμβατικά ΜΜΕ όπως ισχυρίζονται οι συντελεστές. Ξένοι αναλυτές μιλούν για το επερχόμενο κανόνι ήδη από τότε που βάρεσε κανόνι το Ντουμπάι. Τότε μάλιστα κάποιοι ομοϊδεάτες των σημερινών debtocratistas τους κατηγορούσαν ως φερέφωνα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που τολμούσαν καν να διανοηθούν οι άθλιοι ότι εμείς, η Ελλαδάρα της Ευρωζώνης, θα βαρέσουμε ποτέ κανόνι. Τα δε περί επιτροπής έχουν υποστηριχθεί προ πολλού, ειδικά μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, και βέβαια και από εμένα εδώ.


Για να μην πολυλογώ, όπως λέγαμε και στο προαύλιο του σχολείου όταν ήμουν μικρός, ‘αυτά μας τα ‘παν κι άλλοι, που την είχαν πιο μεγάλη.’


Μόνο που η δήθεν λύση που ευαγγελίζεται το #Debtocracy δεν έχει να κάνει με μια έξυπνη χρήση του Ελέγχου ως διαπραγματευτικού εργαλείου στο αναπόφευκτο παζάρι με τους πιστωτές μας για τα κουρέματα που θα φάνε ούτε ως εργαλείο για την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας των κυβερνήσεων όπως εισηγούμαι εδώ. Οι δημοσιογράφοι-φωστήρες έχουν ήδη δικάσει και καταδικάσει το χρέος μας ως απεχθές στο σύνολό του και αξιώνουν από την Επιτροπή Έλεγχου να επικυρώσει τυπικά αυτή τους την ειλημμένη απόφαση – κάτι σαν τη δίκη των Έξ αλλά με κατάτι περισσότερες αναφορές στη ‘Γκόλντμαν Σάκς, Γκόλμαν Ζάτς, όπως τη λένε τέλως πάντων, αρκεί να μη χρειαστεί να πατήσω Alt+Shift και να ρίξω τα μούτρα μου να το γράψω με λατινικούς χαρακτήρες.’ Το δημοσιονομικό ισοδύναμο του ‘φτου ξελευθερία’. 

Δεν φαίνεται δε να κατανοούν ότι, ακόμη κι αν κάποιο από το χρέος μας είναι ‘απεχθές’ (δείτε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ για τον νομικό ορισμό της έννοιας - με ευχαριστίες στον @gregoryfarmakis που μου έστειλε τα κείμενα), απλά δεν παίζει να είναι ολόκληρο το χρέος μας απεχθές (ίσως ούτε καν το περισσότερο) γιατί απλούστατα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μεταξύ του 50% και 65% των δημοσίων δαπανών πήγαινε κατευθείαν στην τσέπη του λαουτζίκου περήφανου και κυρίαρχου λαού μας (διορθώνω κατόπιν ενστάσεως της Ένωσης Γατοκαλλιεργών) με τη μορφή αμοιβών του ευρύτερου δημοσίου, επιδομάτων και ασφάλισης (συνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, γιου ναίημ ιτ που λέει κι ο ΛεΠα). Δεν μιλάμε ούτε για δυο ούτε για τρεις ούτε για χίλιους δεκατρείς αλλά για πολλά εκατομμύρια Έλληνες. Το δε ποσοστό αυτών των άμεσων πληρωμών προς τον απλό λαό έβαινε αύξον όχι μειούμενο, όπως δείχνει και το παρακάτω σχήμα (πηγή εδώ).  Αυτό δεν σημαίνει ότι ζούσαμε όλοι οι Έλληνες στη χλιδή με δανεικά. Απλά ότι τα ανεπαρκή έστω λεφτά που μοίραξε το κράτος, τα έβρισκε από δανεικα.




Και επειδή μου ζητήθηκε από τον @alberich εδώ, ορίστε και το γράφημα με τις δημόσιες δαπάνες ως % του ΑΕΠ. 






Τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί το #debtocracy σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Κήρυξαν στάση πληρωμών στους πολίτες επιχειρώντας να σώσουν τους δανειστές τους»
[00:03:55.23] [...] «ύστερα από δεκαετίες σχεδόν συνεχούς λιτότητας.» 
Τρομάρα μας. Και δεν έχω καν βάλει κάτω τα άλλα έξοδα που πήγαν πιο έμμεσα στην τσέπη του πολύ λαού... γιατί εκεί όντως θέλει μελέτη το πράγμα για να δεις ποιός πήρε τι και ποιος έφαγε τι και πόσο ευρέως μοιράστηκαν τα λεφτά στον πλυθυσμό. 



Το ότι οι συντελεστές του #debtocracy και οι θιασώτες του θριαμβολογούν που ξεμοντάρισαν ένα αυτοκίνητο για να ανακαλύψουν εκ νέου τον τροχό είναι τόσο άκυρο που έτσι μου ‘ρχεται να βαρέσω βολέ ένα χαριτωμένο τόσο δα γατάκι και να το στείλω στη στρατόσφαιρα. Εντούτοις, μιας και οι απόψεις μου πάνω στο θέμα του τι πρέπει να γίνει με το χρέος μας είναι γνωστές και μπορεί να φαίνονται σε πολλούς παρόμοιες με του #debtocracy, εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν αυτή η στάση του ‘εγώ έχω επιχειρηματολογήσει καλύτερα υπέρ του κανονιού απ’ ό,τι εσύ’ είναι τελικά εποικοδομητική ή μήπως τελικά απλά κάνω σαν κακομαθημένο επειδή άνθρωποι που τους θεωρώ κατώτερούς μου βρίσκονται στη δημοσιότητα κι εγώ όχι. Εξάλλου άμα προτρέπεις την κυβέρνηση να προβεί σε στάση πληρωμών, παίζει κανένα ρόλο άμα το κάνεις με το να επικαλείσαι διαχρονικούς εισοδηματικούς περιορισμούς και άλλες τεχνοκρατικές μαλαγανιές ή αν απλά το λες επειδή είσαι μάγκας;


Ναι ρε σεις, έχει διαφορά. Οι κανονιολάγνοι και οι Debtocratistas βλέπουν τη στάση πληρωμών ως το τέλος των αγώνων μας: ο Άη-Λαός δεν έφταιξε σε τίποτε και μόλις μας αφήσουν στην ησυχία μας να βγάλουμε την άσπιλη λαϊκιστική λαοπρόβλητη κυβέρνησή μας όπως τη θέλουμε (άσχετα που δε βγαίνει η ρημάδα τόσες εκλογές τώρα) δεν θα έχουμε πια τρεχάματα με δανεικά και ιστορίες. Μόνο που δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Το έλλειμμα του 2010 αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ και ακόμη κι αν φεσώσουμε τους πιστωτές μας 100% (πράγμα αδύνατον) θα πρέπει πάλι να βρούμε ένα ποσόν ισοδύναμο με 3.2% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσουμε το πρωτογενές μας έλλειμα (πλην τόκων – αυτούς τους ξεγράψαμε με το κανόνι οι μάγκες). Μήπως θα μας δανείσει το Εκουαδόρ; Αν είναι, πιάστε το τηλέφωνο από τώρα. Ειδάλλως θα πρέπει να ρίξουμε το πρωτογενές έλλειμα στο μηδέν σε χρόνο μηδέν, τη στιγμή που το να το μηδενίσουμε σε τρία χρόνια έχει αποδειχθεί τόσο δύσκολο που δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να διαλύσουμε την οικονομία μας, όπως εξηγώ εδώ.


Το #Debtocracy χρειάζεται επειγόντως συνέχεια, με τίτλο #surplusocracy ή Πλεονασματοκρατία: Πώς να μη γλύψουμε εκεί που φτύσαμε. Το θέμα είναι ότι κανόνι σε παίρνει να βαρέσεις αν μπορείς να επιζήσεις χωρίς δανεικά, αλλά αν όχι δεν είναι καλή ιδέα γιατί θα επιστρέψεις σα δαρμένο σκυλί στις αγορές (ή στην Τρόικα) και ως τέτοιο θα σου φερθούν. Κι αυτό γιατί η φυσική συνέπεια του να χρησιμοποιείς ως χαρτί υγείας τα ομόλογα που φέρουν την 'υπογραφή' του κράτους (που χύθηκε αίμα για να μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα ομόλογο, μια από τις λίγες κοινωνικές κατακτήσεις για τις οποίες όντως  χύθηκε αίμα) είναι ότι μετά δεν θέλει να τα πιάσει στα χέρια του κανείς άλλος. Με βάζει σε σκέψεις το ότι ειλικρινά ευφυείς άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να καταπιαστούν με αυτό το ζήτημα λίγο παραπάνω. Σας διαβεβαιώ ότι είναι σημαντικότατο. 


Αν νομίζετε ότι οι περικοπές μισθών στο δημόσιο είναι βαριά λιτότητα, περιμένετε να δείτε τι θα γίνει όταν όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι από το (κρατικό) εισόδημα των όποιων συντηρείται η μισή Ελλάδα γυρίσουν από την τράπεζα και πουν στους άνεργους κανακάρηδές τους ότι δεν τους βάλαν ακόμη τη σύνταξη και δεν ξέρουν πότε θα τους τη βάλουν. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει όταν οι αστυνομικοί –μπαρδόν, οι ΜΠΑΤΣΟΙ τα βάλουν κάτω με χαρτί και με μολύβι και δούν ότι καλύτερα να τα πάρουν σήμερα μετρητοίς από τον χψ νονό παρά να περιμένουν αν και πότε θα τους πληρώσει το κράτος τις τρεις κι εξήντα. Ακόμη καλύτερα, περιμένετε να δείτε τι φάση που θα έχει όταν αρχίσουμε να τυπώνουμε κάποιο δικό μας Ζιμπαμπουανών επιδόσεων καρμοιρονόμισμα και θα πρέπει να προγραμματίζετε σε εβδομαδιαία βάση πότε και πού θα ψωνίζετε για να μη χάσουν τα λεφτά σας τη μισή τους αξία στο δρόμο από το ATM στο supermarket.


Και για να μην παρεξηγηθώ: συμφωνώ ότι θα το βαρέσουμε το κανόνι και ότι μας συμφέρει να το βαρέσουμε... αλλά θέλει σχέδιο, όχι soundtrack. Αν το κανόνι δεν εξελιχθεί σωστά, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.




Και πώς να το κάνουμε τότε;


Όπως ήδη εξήγησα, πιστεύω όντως στη σύσταση μιας Επιτροπής Ελέγχου, όπως και πιστεύω ότι πρέπει να αναδιαπραγματευτούμε ένα μέρος του χρέους μας ή να κουρέψουμε τους πιστωτές μας (το ίδιο είναι, από την πλευρά τους). Επειδή όμως ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που παρουσίασα παραπάνω, αυτά θέλουν σχέδιο και όχι απλά ένα ενοχλητικά ένρινο soundtrack. Πρέπει δε να γίνουν με σεβασμό στην έννομη τάξη και στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Όσο μπορούμε βέβαια, τη στιγμή που στην ουσία αθετούμε μια υποχρέωση την οποία αναλάβαμε με νόμο του κράτους (ο Προϋπολογισμός είναι νόμος του κράτους, ώ ναι!) 


Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να διατυπώσουμε ευθέως και χωρίς υπεκφυγές το ερώτημα που θέλουμε να απαντήσει η Επιτροπή Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους. Κατ’ εμέ το ερώτημα αυτό πρέπει να είναι το εξής:

Ποιο ποσοστό του Ελληνικού δημοσίου χρέους συσσωρεύθηκε εξαιτίας αποφάσεων που έμμεσα ή άμεσα μπορούν να αναχθούν στη λαϊκή βούληση, και άρα πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο;


Εννοείται ότι όταν ένας διεφθαρμένος πολιτικός παίρνει μίζα για να δώσει ένα συμβόλαιο για εξοπλισμούς σε ένα ξένο εργολάβο και να δεχθεί να πληρώσουμε φουσκωμένες τιμές, αυτή η επιπλέον δαπάνη (η επιπλέον δαπάνη που έγινε σε σχέση με τη δαπάνη που γινόταν σε μια «καθαρή» δοσοληψία) δεν γίνεται με λαϊκή εντολή. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να απαιτήσει να ξεβολευτεί κανένας Έλληνας για να αποπληρώσει το χρέος που μας φόρτωσε μια τέτοια δοσοληψία. Μακάρι να οφείλονταν όλα μας τα ελλείματα, χρόνο με το χρόνο, σε τέτοιες κομπίνες, θα ξεμπερδεύαμε εύκολα. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα, άσχετα αν στο #debtocracy o Τουσέν προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιες εντυπώσεις:

«Το πρόσφατο ελληνικό χρέος έχει σημάδια μη νομιμότητας και παρανομίας. Ποιά είναι αυτά; Όταν οι αρχές λαμβάνουν μίζες από πολυεθνικές, όπως η Siemens, που μαζί με τη θυγατρική της, τη Siemens Ελλας, μοίραζε μίζες σε υπουργούς και αξιωματούχους για τουλάχιστον δέκα χρόνια για να κερδίζει συμβόλαια.» [00:53:45.33]


[Ναι μάγκα μου. 80δις επιπλέον χρέος αυτά τα χρόνια, όλα σε μίζες τα δώσαμε... τα συμβόλαια δηλαδή πόσο ήταν για να πάρουν 80δις μίζες; Γιατί όπως λένε πρώην υπάλληλοι της Siemens που έχουν βγει να μιλήσουν επί του θέματος, η μίζα συνήθως παίζει από 6%-7% επί της αξίας του συμβολαίου. Σε ειδικές περιπτώσεις ακραίας μπανανίας άντε να πάει 40%.]


Πιστεύω ότι για μια τέτοιου είδους πρωτοφανή επέμβαση χρειαζόμαστε κανόνες. Όρους, υπό τους οποίους το χρέος είναι έγκυρο και βαρύνει τον Ελληνικό λαό. Ειδάλλως δεν μπορούμε να μιλάμε για απεχθές χρέος και παπαριές. Προτείνω τους παρακάτω:


Πρώτον: όλα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με συγκεκριμένες πληρωμές. Δεν έχει νόημα να μιλάμε φιλοσοφικά για ‘το χρέος’ αν δεν αντιστοιχούν οι κουβέντες μας σε συγκεκριμένα λεφτά με συγκεκριμένο αποδέκτη. Αυτό βοηθά και στο να μετράμε σωστά τη βαρύτητα των ζητημάτων. Αν, π.χ. η Ελλάδα αγόρασε (κακώς, κάκιστα!) υποβρύχια που γέρνουν από τους Γερμανούς αυτό δεν μου φαίνεται πολύ σωστό αλλά πόση σημασία έχει για την Επιτροπή, αν η αγορά αυτή αντιστοιχεί μόνο στο 0.1% του δημοσίου χρέους; Η σημαντική συνέπεια αυτής της αρχής είναι ότι ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να ευθύνεται για το ‘χρέος’ σαν γενική έννοια αλλά για ένα σύνολο από συγκεκριμένες δοσοληψίες και υποχρεώσεις.


Δεύτερον: την αρχή της συνταγματικής νομιμότητας. Βεβαίως και καμμιά κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εκλεγεί σε δημοκρατικές εκλογές με το 100% της ψήφου. Επιπλέον η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την απλή αναλογική, και άρα οι πλειοψηφίες που βγάζουμε είναι ουσιαστικά μειοψηφίες. Αυτοί όμως είναι οι κανόνες που έχουμε επιλέξει για την ώρα. Αν κρίνω από τις πορείες και τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η απλή αναλογική είναι σχεδόν μηδενικής σημασίας για το λαό μας τα τελευταία χρόνια σε σχέση π.χ. με την Παλαιστίνη, τις συντάξεις ή το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Δικαιούται κανείς να υποθέσει ότι το σύστημα της υπερ-ενισχυμένης αναλογικής που έχουμε δεν κακοφαινόταν στην πλειοψηφία του κόσμου. Όπως και να έχει το πράγμα το πολίτευμά μας δεν είναι, με όποια ομάδα κρατών και να συγκριθούμε, ανελεύθερο ή απολυταρχικό. Από τα παραπάνω εξάγω το εξής: ότι κάθε Προϋπολογισμός που ενεκρίθη από τη Βουλή και έγινε με σωστές διαδικασίες νόμος του κράτους πρέπει να θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις του Ελληνικού λαού. Μόνο οι υπερβάσεις του μπορούν να θεωρηθούν ακούσιο (όχι απεχθές, από νομικής άποψης) χρέος. 


Τρίτον, την υπόθεση ότι ο λαός είναι νοήμων. Δεν εννοώ με αυτό ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Έλληνες είναι όλοι κορυφαία μυαλά, απλά ότι αργά ή γρήγορα πήραν χαμπάρι ότι όλοι μας οι προϋπολογισμοί, κάθε χρόνο και ανεξαρτήτως κόμματος, πέφτανε έξω (δείτε π.χ. το σχήμα παρακάτω) και ήταν σε θέση κάνουν κάποιες, έστω αφελείς, υποθέσεις για το πόσο έξω θα πέσει ο επόμενος προϋπολογισμός.


Εδώ πρέπει να επισημάνω, επειδή κάποιοι αρπάζονται και διαρρυγνήουν τα ιμάτιά τους πού τάχα τους βρίζω τους πιστούς τους συμπαραστάτες (εξ ού φαντάζομαι και τα εισαγωγικά στο 'αφελείς'), ότι η φράση "αφελής προσδοκία" ή "αφελής θεωρία" έχει συγκεκριμένη έννοια στη βιβλιογραφία των οικονομικών και της κοινωνικής ψυχολογίας και με αυτήν τη χρησιμοποιώ. Όπως εδώ, εδώ κι εδώ. Μην πήζετε λοιπόν γατοκαλλιεργητές μου!


Έστω ότι ένας αφελής υπολογισμός θα έλεγε: πόσο έπεσε έξω πέρισυ; Τόσο θα πέσει έξω και φέτος. Η Επιτροπή μπορεί να βρει τα στοιχεία που θα είχαν στη διάθεσή τους οι πολίτες από δημόσια έγγραφα, κυρίως τις εκθέσεις των εκάστοτε προϋπολογισμών και πιο πρόσφατα από τις ειδοποιήσεις που υπέβαλλε η Ελληνική κυβέρνηση στη Eurostat υπό τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Ό,τι ελλείμματα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις μας πέρα από τις εύλογες προσδοκίες που θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει ο λαός βάσει των ως τότε δημοσιευμένων στοιχείων λογικό είναι να πούμε ότι δεν έχουν διαμορφωθεί με βάση τη λαϊκή εντολή και εν δυνάμει μπορεί να ενσωματώθηκαν σε κάτι που θα ονομάζαμε ‘ακούσιο χρέος’ αλλά όχι απεχθές (νομικά υπάρχει ορισμός και δεν περιλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις). Παρακάτω δοκιμάζω μια εφαρμογή αυτής της ιδέας με πραγματικά στοιχεία του Ελληνικού κράτους: 





Όσοι είστε κυνικοί σαν κι εμένα θα έχετε έτοιμη στο νου σας την ένσταση, ότι οι περισσοτεροι Έλληνες ούτε διαβάζουν ούτε ενδιαφέρονται για τον Προϋπολογισμό του κράτους οπότε όλα αυτά τα περί προσδοκιών είναι επιεικώς παπαριές. Εντούτοις ο Προϋπολογισμός είναι νόμος του κράτους. Η άγνοια του νόμου δεν αναγνωρίζεται από κανένα δικαστήριο ως ελαφρυντικό πόσο μάλλον τεκμήριο αθωότητας, και το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της Επιτροπής.


Βεβαίως κατανοώ ότι η αρχή την οποία διατύπωσα παραπάνω είναι πολύ αμφιλεγόμενη και έχει τεράστιες επιπτώσεις στο κατά πόσο έχουμε φορτωθεί ακούσιο χρέος. Πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η αρχή, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι καθήκον του Ελληνικού λαού να ελέγχει το έργο των κυβερνήσεών του. Εμείς πρέπει να νοιαζόμαστε άμα μας ληστεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και αν δεν μας νοιάζει εμάς τότε λογικά δεν θα νοιαστεί κανένας άλλος λαός ή διεθνής φορέας, και καλά θα κάνουν να μη νοιαστούν. Επιπλέον, αν πρόκειται να βαρέσουμε ένα επιτυχημένο κανόνι, δεν μας συμφέρει επ’ ουδενί λόγω να πιστέψουν οι δυνάμει μελλοντικοί πιστωτές μας ότι έχουμε αποποιηθεί αυτή την ευθύνη.


Καλού κακού πάντως, καλό θα ήταν να ετοιμάσει η επιτροπή μια προσέγγιση που υποθέτει ότι ο λαός είναι νοήμων (όπως περιέγραψα την έννοια παραπάνω) και μια προσέγγιση που δεν κάνει καμμία τέτοια υπόθεση. Από μια άποψη η διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεί μια ένδειξη του ηθικού κόστους και της ευθύνης που επωμίζονται οι λίγοι ενεργοί πολίτες της χώρας.


Η τέταρτη αρχή είναι αυτή της εθνικής αυτοκυριαρχίας. Ο Ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος μόνο για τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών που έγιναν ενόσω ο ίδιος είχε επιρροή πάνω στους κυβερνώντες. Πέρα από το 2009 είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι για την επιρροή της λαϊκής βούλησης πάνω στην εκτέλεση του προϋπολογισμού γιατί η Ελλάδα δεν αποτέλεσε κυρίαρχο κράτος από τα μισά του 2010 και εξής. Ούτε έχει νόημα να κοιτάξουμε πιο πριν από το 1975 γιατί προηγήθηκε μια όχι σύντομη περίοδος δικτατορίας. Άρα η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την περίοδο 1975-2009. Οι υπερβάσεις των αρχικών προϋπολογισμών επί Μνημονίου εξ ορισμού ενσωματώθηκαν σε 'ακούσιο' χρέος.


Πέρα από τις τέσσερις αρχές που εξηγώ παραπάνω, χρειαζόμαστε και μια πέμπτη που να μας καθοδηγεί στην απόδοση των ελλειμάτων στις πηγές τους. Το 'ακούσιο' έλλειμμα δεν είναι δοσοληψία ή άθροισμα πληρωμών αλλά ένα καθαρό υπόλοιπο που υπολογίστηκε με πολύ περίπλοκο τρόπο. Άρα το από πού προέρχεται δεν είναι σαφές, όπως π.χ. είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιες χώρες οφείλεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας, όπως εξηγώ στα σχόλια αυτής της καταχώρισης. Δεν μπορούμε όμως παρά να επιλέξουμε μια μέθοδο.


Η απλούστερη είναι να υποθέσουμε ότι όπως κατανέμονται οι δαπάνες, έτσι κατανέμεται και το 'ακούσιο' έλλειμμα: επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο υποθέτουμε σιωπηρά ότι οι δυνάμει 'ακούσιες' υπερβάσεις του προϋπολογισμού είναι σαν όλες τις άλλες δαπάνες – η Κυβέρνηση απλά το έχει παραξεχειλώσει, αλλά και με λιγότερα λεφτά στη διάθεσή της θα ήταν τηρουμένων των αναλογιών εξίσου σπάταλη και προς τις ίδιες κατευθύνσεις. Αν κάνουμε αυτή τη μη ρεαλιστική υπόθεση, μεταξύ 50% και 65% από το δυνάμει 'ακούσιο' χρέος μας δεν είναι τελικά 'ακούσιο' πόσο μάλλον απεχθές, αλλά ‘μιλημένο’ γιατί τα λεφτά πήγαν άμεσα σε ένα ευρύ σύνολο από απλούς Έλληνες πολίτες, μέσω αμέσων πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας και μισθών δημοσίων υπάλλήλων.


Αυτή βέβαια δεν είναι και πολύ ικανοποιητική λύση, γιατί όπως φαντάζεται κανείς εύκολα το 'ακούσιο' και το απεχθές χρέος πρέπει να προέρχεται από μια βεβιασμένη ανακατάταξη των προτεραιοτήτων που αρχικά είχε υπαγορεύσει ο λαός στους κυβερνώντες και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του κράτους. Γιατί τότε να μην εξετάσουμε αντί του ποσοστού επί των δαπανών, το κατά πόσο υπάρχει συνδιακύμανση μεταξύ α) του δυνάμει ακούσιου ελλείμματος κάθε έτος και β) των δαπανών σε άμεσες πληρωμές στον κοσμάκη (αμοιβές δημ. υπαλλήλων και επιδόματα-συντάξεις) ή του εισοδήματος του διάμεσου (όχι μέσου!) ελληνικού νοικοκυριού. Από αυτά θα μπορούσαμε να εξάγουμε ένα γενικό κανόνα, π.χ. -λέω τώρα- η τιμή R2 (συντελεστής προσδιορισμού) της μεταξύ τους παλινδρόμησης μας δίνει το ποσοστό του δυνάμει ακούσιου ελλείμματος κάθε χρόνο που τελικά δεν μπορεί να είναι όντως ακούσιο και ίσως και απεχθές γιατί φαίνεται να έχει καταλήξει στα απλά νοικοκυριά.


Τέλος θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τις συναλλαγές μία προς μία, αρχίζοντας από το 20% των συναλλαγών με το μεγαλύτερο όγκο, και να εξετάσουμε α) αν προβλέπονται έμμεσα ή άμεσα από κάποιον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή, β) αν αντιστοιχούν σε προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνώντων  γ) αν είναι νόμιμες και αν α) β) και γ) δεν ισχύουν τότε δ) το κατά πόσον οι δανειστές μας μπορούσαν να γνωρίζουν ότι αυτά δεν ισχύουν. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ακούσια χρέη, στη δεύτερη απεχθή. Αν υποθέσουμε ότι ισχύει κάποια εκδοχή του νόμου του Pareto, αυτές οι 'μεγάλες' συναλλαγές θα πρέπει μεταξύ τους να περικλύουν το 80% της αξίας των συναλλαγών του δημοσίου. Για το άλλο 20% των μικρών συναλλαγών μπορούμε να κάνουμε δειγματοληψία ανά έτος και να ελέγχουμε εξονυχιστικά ένα μόνο μέρος των συναλλαγών – αλλά ακόμη κι αν αρκεστούμε σε σχετικά μικρά δείγματα (π.χ. των χιλίων συναλλαγών ανά έτος), αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια. 

Και πάλι χρειάζεται προσοχή. Το να μας χρεώσει κερατιάτικα ένας προμηθευτής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει παιχτεί κάποια βρωμιά. Π.χ. οι προμηθευτές των νοσοκομείων μας ήταν αυτονόητο ότι θα μας υπερ-χρέωναν γιατί πληρώνονταν με 5 χρόνια καθυστέρηση. Εντούτοις αγοράζαμε από αυτούς και λέγαμε και ευχαριστώ. Επαναλαμβάνω: κάθε υποχρέωση που ανέλαβε το Ελληνικό δημόσιο χωρίς καταναγκασμό και προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό είναι 100% νόμιμη, και πρέπει να πληρωθεί

Μια τελευταία επισήμανση...


Πολλοί επισημαίνουν ότι οι σαρκαστικές και απαξιωτικές αναφορές που γίνονται στο ντοκυμανταίρ από τους επικριτές του μάς καθιστούν ύποπτους, προκατειλημμένους, υστερόβουλους ή κακόβουλους, και ότι εν πολλοίς είμαστε ένα μάτσο νταήδες που ορμήξαμε να τσαλαπατήσουμε το λουλούδι του διαλόγου πάνω που δειλά-δειλά άνθιζε... όλα αυτά θα ήταν πιο πειστικά αν υπήρχε ένα έστω δευτερόλεπτο αντίλογος μέσα στο ίδιο το ντοκυμανταίρ, και αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια ταινία μιας ώρας, με ολόκληρο επιτελείο συνεργατών με εμπειρία και παρουσία στα Ελληνικά ΜΜΕ και με πλήθος διάσημους και δημοφιλείς συντελεστές, και με ολόκληρη newmediaκή καμπάνια από πίσω του η οποία έχει κυριολεκτικά κατακλύσει το διαδίκτυο με το μήνυμα του ντοκυμανταίρ. 

Το οποίο μήνυμα, για να μην ξεχνιόμαστε πάλι, δεν είναι: "ελάτε όλοι μαζί παιδιά να συζητήσουμε ήρεμα και χωρίς προκαταλήψεις πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο. Άραγε τι να πιστεύουν όσοι άνθρωποι, καίτοι σοβαροί, καλόπιστοι και πατριώτες, διαφωνούν μαζί μας;"

Για να τα πούμε αλλιώς: ο Γολιάθ σε αυτή την ιστορία δεν είμαι εγώ και το ιστολόγιό μου, που δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ έσοδα από διαφημίσεις/χορηγίες/δωρεές, που το διατηρώ μόνος με 2-3 άρθρα την εβδομάδα, που δεν τυγχάνει ενισχύσεων από 'συνδικάτα και εργατικές ενώσεις' ούτως ώστε να είναι τάχα πιο ανεξάρτητο (ROFLMAO!!!!!!!!!!!!!), που το γράφω στις λίγες ώρες που ξεκλέβω από δουλειά και προσωπική ζωή, και βέβαια υπό καθεστώς πλήρους (μα εντελώς πλήρους) επωνυμίας.  

Γι' αυτό άμα την πω σε κάποιον μην ανησυχείτε μπας και πάθει τίποτε ή βάλει τα κλάματα. Όλοι ενήλικες είμαστε. Όπως είπα και σε μια συνάδελφο, αν σας ενοχλεί το ύφος και όχι το περιεχόμενο, πείτε: "να μια αξιόλογη άποψη ενός κακού ανθρώπου" και προσπεράστε. 

56 comments:

  1. http://ermippos.blogspot.com/2011/04/blog-post_08.html

    ReplyDelete
  2. aderfe μου αυτα λεει και ο τζεφρυ και ο παπακωνσταντινου.Εαν δεν παιρνεισ μισθο απο το πασοκ ειναι κριμα.Το 97 τοισ εκατο των δανειων που παιρνουμε τα δινουμε για να πληρωσουμε παλαια δανεια.Εαν αποποιηθουμε το χρεοσ σαν απεχθες δε χρειαζομαστε αλλα δανεικα γιατι δε θα χρωσταμε οπως τωρα που δανειζομαστε για να πληρωσουμεδανεια απο το 1870.Με τουσ δικους μασ πορουσ θα επιβιωσουμε και θα εχουμε παραγωγη.Ηδη μασ εχουν ριξει στο γκρεμο και μονη λυση ειναι η ειρηνικη επανασταση που λεει και ο θεοδωρακησ

    ReplyDelete
  3. athens as it really is10 April 2011 at 10:56

    πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση ωστόσο αν μου επιτρέπεις θα θελα να προσθέσω και μια διάσταση αρκετά νομικίστικη, η έννοια του απεχθούς χρέους (odious debt)είναι ακόμα αρκετά αμφιλεγόμενη στη νομική επιστήμη. Ακόμα όμως και αν γινόταν αποδεκτή ή έννοια του απεχθούς χρέους θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόνο ακραίες περιπτώσεις που και ο δανειστής γνωρίζει ότι δανείζει σε φαύλο καθεστώς (πρωτίστως απολυταρχικό) που δανείζεται για να εξασφαλίσει την επιβίωση του και επομένως ρισκάρει την μη αποληρωμή ενός χρέους, ηθικά εξαρχής μεμπτού ακόμα και για το δανειστή. Όταν δανείζεις μια χώρα μέλος της ΟΝΕ με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν συντρέχει ή ως άνω περίσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, προϋποτίθεται ότι ο κάθε δανειστής θα πρέπει να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας ώστε να διακριβωνεται που πάνε τα χρήματα του πριν δανείσει. Αυτό βέβαια πέραν του ότι είναι τεχνικά δύσκολο και θα αύξανε το κόστος του χρέους δεν είναι περίπου αυτό που κάνει η τροϊκα σήμερα και οι υποστηρικτές του #debtocracy θεωρούν απαράδεκτη νόθευση της αρχής της λαϊκης κυριαρχίας;

    ReplyDelete
  4. Αναλυτικό και τεκμηριωμένο το άρθρο σας. Εξαιρετικό!

    Στους λόγους της χρεοκοπίας, εκτός των μισθών των δ.υ. και των κοινωνικών παροχών που δόθηκαν χωρίς αυτό να συνδέεται αύξηση της παραγωγικότητας, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω και τους φόρους που -για πολλά χρόνια- ΔΕΝ αποδόθηκαν. Και για το έγκλημα αυτό υπεύθυνοι είναι όχι μόνο αυτοί που όφειλαν (αλλά δεν το έκαναν) να τους συλλέξουν, αλλά και οι πολίτες που δεν τους απέδιδαν.

    Το χειρότερο είναι ότι πρόβλημα αυτό -υψηλή φοροδιαφυγή- εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα, και είναι μέγιστη κοινωνική αδικία.

    Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να σημειώσει κανείς και για την εισφοροδιαφυγή.

    Φιλικά
    Μιχάλης Π.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. @Anonymous: για το ίδιο θέμα μιλάω εδώ: http://lolgreece.blogspot.com/2010/04/we-can-has-whistleblower.html Και πάλι αυτά η επιτροπή δεν μπορεί να μας τα χρεώσει αλλά οι υπερτιμολογήσεις δεν είναι μόνο θέμα διαφθοράς. Ρώτα τον μπακάλη σου αν μπορείς να πάρεις ένα αναψυκτικό με βερεσέ 5 χρόνια να δεις τι θα σου πει...

    ReplyDelete
  7. Αγαπητέ @Athens as it really is. Είχα μια παρόμοια κουβέντα με ένα φίλο στο Twitter για το θέμα και λέει το ίδιο πράγμα. Έχετε και οι δύο δίκιο, απλώς τύχαινε να μη γνωρίζω το νομικό πλαίσιο για το απεχθές χρέος.

    Πάντως για μένα σχετικό είναι και το πλαίσιο περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο υποχρεώνει όποιο χρηματο-οικονομικό οργανισμό πιάνει στα χέρια του λεφτά τρίτων να εξετάζει αν προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα. Επαναλαμβάνω ότι δεν εφαρμόζεται αυτό στα περί απεχθούς χρέους, αλλά ίσως θα έπρεπε. Από την άλλη αν όταν συναλλάσσεσαι με δημοκρατικές χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να τις κάνεις φύλλο και φτερό τι θα πρέπει να κάνεις στον υπόλοιπο κόσμο;

    ReplyDelete
  8. @Κώστα μου αγόρι μου! Είσαι κι εσύ ένας φλογισμένος Λατίνος βλέπω από τη φωτό.

    Το από πού προέρχονται τα στοιχεία που παρουσιάζω μπορείς να το δεις μόνο σου καμάρι μου. Πάτα στο σύνδεσμο, θα σε βγάλει στη βάση δεδομένων της EUROSTAT και από κει μπορείς να βγάλεις ακριβώς τα ίδια που έβγαλα κι εγώ. Αν θέλεις θα σου γράψω οδηγίες. Για ένα τραπεζοϋπάλληλο σαν εσένα λίγα pivot tables της κακιάς ώρας δεν μπορεί να είναι τόσο τρομακτικά πια...

    Αυτό που εννοείς είναι μάλλον ότι πληρώνουμε σε τόκους περίπου παρόμοια ποσά με αυτά που δανειζόμαστε κάθε χρόνο. Αυτό κάποτε ίσως ήταν αλήθεια. Αλλά για να δούμε τώρα:

    Προϋπολογισμός 2011: http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/fin/proypparoysiash.pdf

    Πόσα πλερώνουμε Κώστα μανάρι μου σε τόκους; 13.3δις το 2010. Πόσο έλλειμμα έχουμε; 23.1δις. Πού θα βρεις τριχωτό μου πριγκηπόπουλο τα άλλα 10δις χωρίς δανεικά; Θα τα στείλει ο Τσάβες ή οι ΕΛ από τον Σείριο;

    Και τώρα το καλύτερο. Με πλερώνει άντρακλά μου ο Yorgo; Δες στο κάτω μέρος της σελίδας και θα δεις ποιος ΑΚΡΙΒΩΣ με πλερώνει. Και πώς με λένε. Και την ακριβή διεύθυνσή μου... περιμένω και τα δικά σου.

    ReplyDelete
  9. @Μιχάλης: Πολύ σωστά. Για τη φοροδιαφυγή και τι πόρους μπορούσε να μας είχε αποφέρει εξηγώ εδώ: http://lolgreece.blogspot.com/2010/02/greek-debt-blogging-win.html κι εδώ: http://lolgreece.blogspot.com/2010/10/i-can-haz-that-money-u-iz-holdin-behind.html

    Όπως και για την αδυναμία άντλησης πόρων εδώ: http://lolgreece.blogspot.com/2010/10/tax-administration-epic-fail.html

    Δεν έχεις καθόλου άδικο αλλά είναι δύσκολο να αποφανθώ για το κατά πόσο η ανοχή της φοροδιαφυγής έγινε με τη συναίνεση του Ελληνικού λαού. Προφανώς η φοροδιαφυγή στα κότερα και στις βιλάρες έγινε χωρίς συναίνεση των ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας αλλά το υπόλοιπο...; Η Επιτροπή όμως θα πρέπει να έχει στη θέση της στοιχεία για να το πράξει.

    ReplyDelete
  10. Έρριξα, "μπουμπούκο μου", πώς δεν έρριξα.Πτωτικό είναι από το 2000 ως και το 2007 μειώνεται, και με την -εισαγόμενη κρίση- παίρνει τ' απάνω .

    ReplyDelete
  11. @Alberich... δες ξανά τον πίνακα και βρες τα επιπλέον έτη. Έχεις πιάσει ως βάση το έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες λόγω διεθνούς συγκυρίας... 2000;

    ReplyDelete
  12. Μια ματιά και στα δημόσια έσοδα

    http://img69.imageshack.us/img69/5620/taxesa.jpg

    ReplyDelete
  13. mano πρεπει ο ροκφελερ ο ροτσιλντ η γκολντμαν σακσ να παρουν τα 350 δισ που τουσ χρωσταμε.Εαν δεν εχουμε λεφτα ασ τους δωσουμε γη και υδωρ.Αυτα που δεν εδωσε ο λεωνιδασ τησ σπαρτησ υπεγραψε ο τζεφρυ με τη δανειακη συμβαση των 80 ψωροδισ.Δεν ξερω εαν το βλεπετε αλλα εχουμε πεσει στο γκρεμο τησ υφεσησ και τησ ανεργιασ.ή η γκολντμαν σακσ θα παρει τα εδαφη και τα υπεδαφη όπως υπογραψαμε ή οι εργαζομενοι ασ κανουν την επανασταση τους ασ βαλουν μια δικια τουσ κυβερνηση οπως στη βενεζουελα στη βολιβια και αλλου και ασ επιβιωσουν.Μανο ο δρομος που μασ προτεινεισ μαζι και ο τζεφρυ βοηθανε τους πλουσιους αλλα ειναι καιαδασ για τους υπολοιπους.Επανασταση τωρα δεν υπαρχει αλλος δρομος.Οσοι ειναι να μπουν στα ελικοπτερα ασ μπουν για να προλαβουν.Η τεθωρακισμενη μεραρχια με ολλανδους και γερμανους που ειναι στη βεροια ή στη θεσσαλονικη δε θα τουσ σωσει

    ReplyDelete
  14. Επίσης τα γράφημα που μου έστειλες δείχνει πάτο το 2005 και άνοδο από το 2006 και εξής.

    ReplyDelete
  15. @epanechnicov: έχεις πολύ δίκιο. Σε παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα στον δεύτερο Ανώνυμο σχολιαστή. Έχω κάποιες πρόχειρες αναλύσεις για το πού χαθήκανε τα έσοδα στα άρθρα που παραθέτω. Η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να έχει περισσότερα στοιχεία από αυτά βέβαια, για να μπορεί να ξεχωρίσει την φοροδιαφυγή που έγινε με την ανοχή του λαού από αυτήν που έγινε ερήμην και στην πλάτη του λαού. Το θέμα είναι να ξεχωρίσουμε όσο πιο ειλικρινά γίνεται αυτά που μας αναλογούν από αυτά που δεν μας αναλογούν, όσο πολλά ή λίγα και αν είναι.

    ReplyDelete
  16. Πάντως η καμπύλη με τις αμοιβές των ΔΥ σαν ποσοστό επί των συνολικών, πιάνει μέγιστο το 2005,ακριβώς όταν οι συνολικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ πιάνουν ελάχιστο.

    ReplyDelete
  17. Έχεις απόλυτο δίκιο και είναι πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση. Αυτό σημαίνει ότι και όταν ακόμη κόβαμε δαπάνες, τις κόβαμε από επενδύσεις και έργα για να μην μειώσουμε τα ανελαστικά μας έξοδα. ΔΥ και ενδεχομένως και κοιν. παροχές.

    ReplyDelete
  18. Αν και για να είμαστε δίκαιοι @alberich δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια σχέση στα στοιχεία που έχω σε βάθος χρόνου, μόνο σε συγκεκριμένα έτη έγινε αυτό που περιγράφω παραπάνω. Οι δαπάνες σε ΔΥ και κοιν. παροχές ως % των συνολικών δεν έχουν κάποια σοβαρή στατιστική σχέση με το % των δαπανών επί του ΑΕΠ.

    ReplyDelete
  19. Ελπίζω να πληρώθηκες γι' αυτά που έγραψες.

    ReplyDelete
  20. @Ανώνυμε Δυστυχώς όχι, αλλά η πρωτοτυπία της κριτικής σου διέλυσε την πλήξη της καθημερινότητάς μου και αυτή είναι επαρκής ανταμοιβή.

    ReplyDelete
  21. Ο λαός δεν είναι υπεύθυνος ούτε υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι τα χρήματα και οι αυξήσεις που του προσφέρονται θα δημιουργήσουν μετά από 30 χρόνια τέτοια τρύπα και τέτοια "υποδούλωση".
    Δεν είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Για τις οικονομικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες χαράσεται η οικονομική πολιτική ενός κράτους - ή μιας σοβαρής εταιρείας αν θέλετε, υπεύθυνο είναι το τμήμα που κάνει τη μελέτη και αποφασίζει για το μπάτζετ του κάθε τμήματος και όχι ο μάνατζερ του κάθε τμήματος που διαχειρίζεται το κονδύλι που του έδωσαν...
    Επίσης, μην τρελαίνεστε με τις υπέεεεεέεερογκες αυξήσεις και τα φανταστικάααα επιδόματα που έπαιρνε ο ελληνικός λαός όλα αυτά ταα χρόνια. Γιατί ακόμα και αυτά ήταν μέρος του παπαγαλισμού που ζούμε τώρα....

    Η ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ??? Γιατί αυτή την εικόνα πας να δημιουργήσεις.

    Απλά τώρα έχουν να μας λένε οτι πχ. επειδή υπήρχε επίδομα έγκαιρης προσέλευσης... είμαστε όλοι τοοοοόσο λαμόγια που τώρα πρέπει να κάνουμε τους μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα.

    Ξεχάσατε επίσης να μας αναφέρετε ότι στην Ελλάδα, όποιος δεν έχει αρκετά χρήματα δεν έχει και φάρμακα.
    Αυτός που δεν έχει βίλλα δεν μπορεί να κάνει σοβαρή εγχείρηση. Τι συγκοινωνία θα χρησιμοποιήσει αυτός που δεν έχει ρόδα ?? Οι επιχειρήσεις μόνο τρικλοποδιές δέχονται από το κράτος και καμία υποστήρηξη. Τα σχολεία και γενικά το σύστημα της παιδείας ελλειπέστατο. Κοινωνική πρόνοια μηδενική... Που και που λειτουργούν κάποιοι φορείς μόνο αν έχεις το δόντι. Τα πανεπιστήμιά μας με τις νεολαίες των κομμάτων,,, η ρίζα του ελλεινού συστήματος, με φαγοπότι χρήματος από τα παιδάκια, ξύλο στην Αράχοβα , πάρτυ μπουζούκια και εκδρομές για να "κονομάνε" κάποιοι μάγκες μελλοντικοί πολιτικοί του αύριο...
    - και του χθες

    ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ??

    Ο ΓΟΝΙΟΣ ΔΕ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ?

    ΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ + ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΤΕΣ ΦΙΛΕ ΜΑΝΟ.

    Όταν σε έχουν χειραγωγήσει σε μία τέτοια κατάσταση και βέβαια το χρέος μπορεί να κυρηχθεί απεχθές. Και εγώ που το λέω δεν είμαι ούτε οικονομολόγος ούτε νομικός. Μου αρέσει πολύ όμως η φιλοσοφία και η ιστορία...

    ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΙΛΕ... και ειδικά για τις επαναστάσεις.

    ReplyDelete
  22. >>Αυτό σημαίνει ότι και όταν ακόμη κόβαμε δαπάνες, τις κόβαμε από επενδύσεις και έργα για να μην μειώσουμε τα ανελαστικά μας έξοδα. ΔΥ και ενδεχομένως και κοιν. παροχές.

    Πείπου αυτό έγινε, τουλάχιστον από το 2000 και μετά.Το αν έπρεπε να κοπούν μισθοί σε μια περίοδο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ή αν έπρεπε να αυξηθούν τα έσοδα όταν τα φοροαπαλλασσόμενα κέρδη επενδύονταν στα βαλκάνια & το αζερμπαϊτζάν, και σε αντιπαραγωγικές φούσκες είναι μια άλλη συζήτηση

    ReplyDelete
  23. Όχι ανώνυμε φίλε, για τις επαναστάσεις αρκούν και οι χατζάρες. Ο καθένας ας διαλέξει τα όπλα που προτιμά.

    Κατανοώ τι λες. Δεν χρεωθήκαμε επειδή ζούσαμε στη χλιδή με δανεικά. Χρεωθήκαμε επειδή (οι περισσότεροι) ζούσαμε ζορισμένοι με δανεικά. Δεν διαφωνώ καθόλου.


    Αλλά άμα δεν έχει χρέος ο λαός να παρακολουθεί ότι το έλλειμα κάθε μα κάθε χρόνο του λένει ότι θα είναι 2-2μιση και κάθε μα κάθε χρόνο βγαίνει διπλάσιο, τίνος ευθύνη είναι; Χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να βάλει κάτω δύο νούμερα που βουίζουν τα κανάλια με δαύτα; Χωρίς καθημερινό λυσσώδη έλεγχο από το λαό μόνο κυβερνήσεις αγγέλων και αγίων μπορούν να βγάλουν καλά τη δουλειά τους.

    Άμα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας μακάρι να τους ψηφίσουμε κι εσύ κι εγώ και όλοι. Αν όμως δεν υπάρχουν αρκετοί πρέπει κι εμείς οι 'αμαρτωλοί'με όσες λίγες γνώσεις έχουμε να κάνουμε το καθήκον μας.

    ReplyDelete
  24. @alberich είναι μια σημανική συζήτηση. Αυτοί ήταν οι όροι της ένταξής μας στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι και για αυτό το θέμα έχεις άποψη, αν τη δημοσιεύσεις στείλε μήνυμα μέσω Twitter. Δυστυχώς πιο πολύ συζητιέται τώρα το αν έπρεπε να μπούμε στο Ευρώ απ' ό,τι τότε... γι' αυτό και πιαστήκαμε απροετοίμαστοι.

    ReplyDelete
  25. Φίλε Μάνο θαυμάζω και ζηλεύω τις γνώσεις σου και αυτομάτως σε σέβομαι και νιώθω ότι μου προσφέρεις.
    Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοια μυαλά, το θέμα είναι να διοχετεύσεις εσύ και κάποιοι άλλοι τη δύναμή σου για το συμφέρον της πατρίδας σου και όχι να λες ότι το χρέος δεν μπορεί να κυρηχθεί απεχθές.

    Μου λες οτι ο λαός πρέπει να ψάχνει για τα ελλείματα κλπ ή ότι επειδή έχουμε έλλειμα πρέπει όταν του δώσουν αύξηση να πει "no thanxxx !!!" ????

    Δε σε καταλαβαίνω... Εδώ ζούμε μέσα στην αμορφωσιά και στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση - παραπληροφόρηση. Τόλμησε ο άλλος να βγάλει ένα ντοκυμαντέρ και τον έδιωξαν από Καθημερινή και ΣΚΑΙ. Ο Βαφειάδης έβγαλε ένα θεματάκι για το πόσα παίρνουν οι υπουργοί οι αρχικλέφτες και τον έδιωξαν κι αυτόν.
    Δημοκρατία του 2011 !!!! Και μου λες πως πρέπει ο απλός κόσμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μην τους ξαναψηφίσει ??
    Ή να μην δεχθεί την αύξηση ??
    ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΦΗΦΙΣΕΙ !!!! και λέγοντας αυτούς εννοώ κάποιον από όλα ταα κόμματα και βάζω μέσα και αυτούς που δεν κυβέρνησαν ποτέ - γιατί κι αυτοί τα ίδια θα έκαναν και χειρότερα λόγω "αναδρομικών" !!!

    Γιατί αυτό τον "ταίζουν" τον κόσμο. Δεν έχω εγώ κανα κανάλι... ούτε εσύ. Μας έχουν ρημάξει στο ψέμμα.

    ΧΑΤΖΑΡΑ όπως είπες φίλε μου. Εκτός αν διαφωνείς με τις Αφρικανικές επαναστάσεις μέσω facebook που γίνονται τον τεέυταίο καιρό.
    Την ίδια παραπληροφόρηση τρώμε κι εμέις Μάνο. Σαν τους Αιγύπτιους και του Λύβιους.

    Και η χατζάρα θα έρθει να είσαι σίγουρος. Απλά όταν έρθει θα κλάψουν πολλές μανούλες δυστυχώς... Γιατί τα απωθημένα είναι πολλά. Και ανεβαίνουν !!

    ReplyDelete
  26. το είδα κι εγώ.. δε μπορώ να καταλάβω ακριβώς τη διαφωνία σου.. δε λέει τίποτα νέο.. ίσως αποσιωπά τις διαφορές μας από τν αργεντινή και το εκουαδόρ.. αλλά δε κάνει και καμιά πρόταση στην οποία μπορείς να διαωνήσεις.. :):)
    δε κατάφερα να διαβάζω ¨ΟΛΟ το ποστ.. έτσι κι αλλιώς δε χρειάζεται οικονολόγος για να καταλάβει τι γίνεται.. οι οικονομολόγοι τελικά χρειάζονται για να επιρεάζουν τον κόσμο και να περιγράφουν θεωρητικά πράγματα που ήδη έχουν συμβεί.. ή δρομολογηθεί.. :):)
    το ότι για να γίνει ένα έργο στην ελλάδα χρειάζεται δεκαπλάσιο ως εικοσαπλάσιο κεφάλαιο.. ότι η παραοικονομία κινούσε την αγωρά τα τελευταία 35 χρόνια φτάνει ως δικιολογία.. :):)
    θα επανέλθω μάλον :):)
    την προσωρινή καληνύχτα μου :):)

    ReplyDelete
  27. http://www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE&feature=player_embedded#at=1414

    ReplyDelete
  28. Φίλε ανώνυμε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γίνονται λαμογιές; Βεβαίως. Γι' αυτό και χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση. Κάθε μέρα, με κάθε μέσον, να καταδεικνύεται και να κρίνεται η αδικία και η λαμογιά. Μια φορά και έναν καιρό όταν δεν υπήρχε το διαδίκτυο ίσως είχαμε κι ένα άλλοθι. Τώρα όμως όχι.

    π.χ. έκανε το ΣΚΑΙ λαμογιά; ΟΚ. Την πρώτη μέρα ας βουίσει το διαδίκτυο. Αν δεν κάνουν τίποτε τη δεύτερη μέρα τους ταράζουμε στα τηλέφωνα. Ό,τι τηλέφωνο υπάρχει δημοσίως από της καθαρίστριας μέχρι τα αφεντικά. Την τρίτη μέρα και εξής ΟΚ βρε παιδιά διαδηλώστε έξω από τα γραφεία μέχρι να αναστραφεί η κατάσταση.

    Στο τέλος τέλος, το άρθρο που μόλις διάβασες το διάβασαν σήμερα 9,000 άτομα. Ένα αξιοπρεπέστατο κυριακάτικο φύλλο, και υπόψιν για εμένα που δεν με ξέρει ούτε η μάνα μου. Ο καθένας αρκεί να έχει καλό υλικό μπορεί να δημοσιεύσει. Ο λαός ακόμη και μέσα στην παρακμή διψά για ποιότητα και άμα του τη δώσεις στη βουτάει από τα χέρια.

    Η κριτική μου στο Debtocracy δεν έχει να κάνει με το ότι τόλμησε να μιλήσει για κανόνι και Εκουαδόρ. Αυτά καλά έκανε και τα παρουσίασε και χαίρομαι που τα είδε τόσος κόσμος.

    Όταν όμως σε όλο αυτόν τον κόσμο προτείνεις να απαιτήσει το κανόνι εδώ και τώρα και του δίνεις την εντύπωση ότι μετά η ιστορία τελείωσε, ετοιμάζεις μεγάλο χαμό. Οφείλεις να του δώσεις και τη συνέχεια της ιστορίας. Γιατί μόνο του το κανόνι είναι τρομακτικά επικίνδυνο. Με σχέδιο το κανόνι μπορεί να είναι σωτήριο.

    ReplyDelete
  29. @koulpa δεν χρειάζεται οικονομολόγος, συμφωνώ. Κι εγώ εξάλλου σε καθαρά οικονομικά ένα πρώτο πτυχίο έχω - και όχι και με καμμία βαθμάρα. Αλλά αυτά θα έπρεπε να τα βλέπει ο καθένας.

    Σε τι διαφωνώ; Στο ότι προτείνουν μια επικίνδυνη θεραπεία σε έναν απελπισμένο ασθενή χωρίς να εξηγούμε τις παρανέργειες και τους κινδύνους αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του που απαιτούνται για να επιτύχει.

    Είμαι κι εγώ χουντικός επειδή κάνω παραλληλισμούς με την ιατρική άραγε;

    Αλλά όντως το Debtocracy έχει πιάσει έναν καρδιακό και του λέει ότι θέλει επέμβαση χωρίς να του πει να φωνάξει τους συγγενείς του να δώσουν αίμα, χωρίς να του πει να χάσει κιλά και να κόψει το τσιγάρο και χωρίς να του πει να σταματήσει να τρώει κόκκινο κρέας τηγανισμένο σε λαρδί.

    ReplyDelete
  30. Φιλαράκο τίγκα στις ανακρίβειες είναι το κειμενάκι σου. Απ'το 94-07, οι πρωτογενείς δαπάνες υπερ-καλύπτονταν απο τα τακτικα έσοδα, http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=229,
    "Στη 14ετή περίοδο 1994–2007 η Ελλάδα είχε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 1,7% του ΑΕΠ".

    ReplyDelete
  31. Και λύσε μου και μια απορία: αφού λοιπόν τα ελλείμματα πήγαιναν στις τσέπες τους λαουτζίκου όπως λες, λογικα, σεβαστό μέρος των μνημονιακών κεφαλαίων θα έπρεπε να κατευθυνεται στην κάλυψη αυτών των δημόσιων δαπανών. Έλα όμως που δεκάρα τσακιστη δεν πάει εκεί αλλά το ΣΥΝΟΛΟ αυτων των κεφαλαίων εξυπηρετεί αποκλειστικά τα τοκοχρεωλύσια;
    Ως μεγας πολιτικός και οικονομικός επιστημονας που είσαι και φαίνεσαι περιμένω να μου εξηγήσεις πως γίνεται αυτό;

    ReplyDelete
  32. @iordanoglou: ο Ταρζάν άραγε νοιώθει πάντα έτσι;
    Από το 2003 και εξής η Ελλάδα δεν έχει γράψει ΠΟΤΕ πρωτογενές πλεόνασμα.

    Δες τα στοιχεία χρόνο με χρόνο εδώ:

    http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-054156_QID_-CBFE496_UID_-3F171EB0&layout=TIME,C,X,0;INDIC_NA,L,Y,0;GEO,L,Y,1;UNIT,L,Z,0;SECTOR,L,Z,1;INDICATORS,C,Z,2;&zSelection=DS-054156UNIT,PC_GDP;DS-054156INDICATORS,OBS_FLAG;DS-054156SECTOR,S13;&rankName1=SECTOR_1_2_-1_2&rankName2=INDICATORS_1_2_-1_2&rankName3=UNIT_1_2_-1_2&rankName4=TIME_1_2_0_0&rankName5=INDIC-NA_1_2_0_1&rankName6=GEO_1_2_1_1&rStp=&cStp=&rDCh=&cDCh=&rDM=true&cDM=true&footnes=false&empty=false&wai=false&time_mode=ROLLING&lang=EN

    Σου ετοιμάζω και πινακάκι. Επειδή σε συμπάθησα που βάλθηκες να βρεις νούμερα. Γατόνι.

    ReplyDelete
  33. Και το γράφημα που σου έταξα:

    http://img854.imageshack.us/i/primarygatos.png/

    ReplyDelete
  34. παραθέτω ενδεικτικά τον κρατικό απολογισμό του έτους 2007:
    http://www.minfin.gr/budget/2009/isolog/PDFisolog/1.3.pdf
    τα τακτικά έσοδα ανέρχονται σε 49,15 δις€ (πίνακας 1), ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν σε 45,95 δις€ (πίνακας 7).
    άρα διαπιστώνουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,2 δις€.
    δλδ το ελληνικό δημόσιο υπερκάλυψε τις πρωτογενείς του δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, μετακινήσεις, μισθώματα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, εισοδηματικές ενισχύσεις σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, από τα τακτικά έσοδα του, δλδ τη φορολογία. οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου για το 2007 ανήλθαν σε 107,5 δις€, με τα 55 δις€ να δαπανώνται σε τοκοχρεωλύσια, τα οποία βέβαια τα κάλυψε δανειζόμενο 57,5 δις€.
    βλέπουμε λοιπόν οτι η χώρα δεν δανείζεται για να καλύψει τις πρωτογενείς της δαπάνες, αλλά για να πληρώνει κυρίως τοκοχρεωλύσια.

    Λύσε μου και την απορία

    ReplyDelete
  35. @iordanoglou: Πολύ απλό: όλα μα ΟΛΑ τα έσοδα του κράτους είτε από φορολογία είτε από δανεισμό πάνε για να καλύψουν όλα μαζί τα έξοδα του κράτους για δαπάνες και τόκους. Δεν έχουμε τα δανεικά σε έναν κουμπαρά και τα φορολογικά έσοδα σε έναν άλλο.

    Η εντύπωση ότι εκεί πάνε τα λεφτά, σου δίνεται επειδή για να είναι το ταμείο πάντα θετικό φροντίζουμε να συμπίπτουν χρονικά οι εισροές από δανεισμό (από Τρόικα και άλλους παλαιότερα) με τις εκροές από αποπληρωμή τόκων και του κεφαλαίου.

    Ουδέν μυστήριο. Άλλη φορά στείλε μου κι άλλα λαχταριστά στοιχεία γιατί τα λατρεύω.

    ReplyDelete
  36. Στο deree σπούδασες;

    ReplyDelete
  37. @iordanoglou:

    Ο λόγος για τον οποίο συμπίπτουν τα ποσά δανεισμού και αποπληρωμών είναι γιατί ΔΕΝ αποπληρώναμε όντως το χρέος, απλά το επαναχρηματοδοτούσαμε: δανειζόμασταν ένα ίσο ποσό για να το αποπληρώσουμε. Όσο τα επιτόκια πέφτανε, νομίζαμε ότι ήμασταν μάγκες που το κάναμε αυτό. Μόλις ανέβηκαν, τον πούλο.

    Αν κάθε χρόνο αποπληρώναμε ένα μέρος του χρέους αυτά τα νούμερα θα ήταν αλλιώτικα - πολύ μικρότερα.

    Αλλά ο πίνακας δείχνει και το άλλο που σου είπα. Τα ποσά είναι ισοδύναμα γιατί τα κάναμε έτσι κουμάντο ώστε να βγαίνει θετικό το ταμείο ανά πάσα στιγμή.

    Το 2007 ήταν μια χρονιά που έληγε πολύ από το χρέος μας, 47δις. Το 2006 έληγε το μισό σχεδόν... 26δις. δες ξανά τον πίνακα. Το 2006 ήταν λιγότερο επαχθές το χρέος μας; Όχι. Απλά το 2007 μαζευτήκαν πολλά μαζί ομόλογα στη λήξη.

    ReplyDelete
  38. Στην ΑΣΟΕΕ ως επί το πλείστον. Έκανα και στο Deree ένα επιλογής όσο ήμουν στην ΑΣΟΕΕ ... λεγόταν Four Fathers of Modern Thought: Darwin, Freud, Nietzche, Marx δεν κάνω καμμία πλάκα. Φοβερό μάθημα, αλλά μόνο ένα τρίμηνο δυστυχώς. Μετά δεν είχε κάτι άλλο ενδιαφέρον να πάρω.

    ReplyDelete
  39. "Σπούδασες" οντως στο deree...

    ps. Just for the record, και μενα μαλακια μου φανηκε το debtocracy αλλα για εντελώς άλλους λόγους που είμαι βέβαιος πως αδυνατεις να αντιληφθεις...

    Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  40. Με πρόλαβες...
    Σε ποιό τμήμα στο οπα;

    ReplyDelete
  41. Είναι αλήθεια. Δεν είμαι από τον Σείριο. Ο Ιχώρ δεν κυλά στις φλέβες μου. Δεν θα μπορέσω ποτέ να χειριστώ το Μπέβατρον κάτω από την Ακρόπολη και να διαλύσω τους οχτρούς μας.

    ReplyDelete
  42. Στο Οικονομικό. Όπως και μερικές χιλιάδες Ελληνόπουλα.

    Αλλά πού' σαι, δεν θα κάνουμε πηγαδάκι λες και είμαστε φιλαράκια τώρα που αναπολούν τα παλιά. Άμα δεν έχεις άλλη όρεξη για να τρολλάρεις νομίζω γι' απόψε θα πρέπει να κλείσουμε τα ρολλά.

    @Zirzirikos διασκεδάζεις; Κοίτα τι τραβάω για την πάρτη σου μάγκα μου. Από αύριο πάλι τα σχόλια.

    ReplyDelete
  43. εσύ μπορεί να τα έφαγες φιλαράκο και να θές να πληρώσεις αλλα εγώ ούτε δημόσιος ήμουν ποτέ (αν υποθέσουμε ότι είναι λαμόγια όλοι που δεν είναι)ούτε έφαγα ποτέ μου ούτε ένα σεντ. Αντιθέτος πρέπει να πληρώσω. Πουθενά δεν είδα να λές για την ευθύνη των πολιτικών αλλα μόνο για του λαού. καλη φάση φιλε μου αλλα δε τα φάγαμε μαζί. Καλά τα μαθηματικά σου αλλα η ζωή έχει αξία μεγαλύτερη των + και των - και εγώ δε θέλω να πεθάνω στην ψάθα ενώ δουλεύω απο τα 15.
    Αλέξης

    ReplyDelete
  44. @Αλέξη: Κατ' αρχάς, σου εύχομαι να μην πεθάνεις στην ψάθα.

    Από κει και πέρα παραθέτεις τη νιοστή παραλλαγή της ένστασης 'τι Γιούροστατ και κλάιν μάιν, η αλήθεια για το χρέος υπάρχει μες στην ψυχή μου και οι ψυχροί σου αριθμοί δεν την αγγίζουν!'

    Τα νούμερα είναι απείρως λιγότερο σημαντικά από τους ανθρώπους αλλά είναι και απείρως ειλικρινέστερα, αν μη τι άλλο γιατί δεν χρειάζεται να εξαπατούν τους εαυτούς τους.

    Προφανώς όπως λες δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος. Δεν θα ευτελίσω το επιχείρημα με το να ρωτήσω αν έχεις κανένα συγγενή που να είναι. Αυτά είναι αδιάφορα.

    Όμως:

    Πήγες σε κάποιο δημόσιο σχολείο ή πανεπιστήμιο ή νοσοκομείο ποτέ σου; Πήρες ποτέ αστικές συγκοινωνίες; Ταξίδεψες ποτέ σε δρόμο χωρίς διόδια; Πέταξες ποτέ με Ολυμπιακή; Πήρες ποτέ τραίνο του ΟΣΕ; Σου παρείχε ποτέ ρεύμα η ΔΕΗ ή τηλεφωνική σύνδεση ο ΟΤΕ; Είδες ποτέ ΕΡΤ/ΝΕΤ; Άκουσες ποτέ κρατικό ραδιόφωνο; Βρέθηκες ποτέ υπό την προστασία (έστω και εν αγνοία σου) του Ελληνικού Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής; Πήγες ποτέ εκκλησία; Σου κόλλησαν ποτέ ένσημα; Έχεις γονείς που δεν χρειάστηκε να τους ζήσεις στα γεράματά σου εσύ γιατί είχαν από τη σύνταξή τους; Δούλεψες ποτέ με σύμβαση της οποίας οι όροι διαμορφώνονταν από συλλογικές διαπραγματεύσης; Πήρες ποτέ δάνειο από τράπεζα που μέρος της να ανήκει στο δημόσιο; Έφαγες ποτέ οποιοδήποτε Ελληνικό αγροτικό ή κτηνοτροφικό προιόν που να τύγχανε επιδότησης; Έκανες ποτέ ηλιοθεραπεία σε πλαζ με σημαιάκι του ΕΟΤ; Έκανες ποτέ απόσυρση στο αμάξι σου; Ήσουν ποτέ άνεργος; Δούλεψες ποτέ για εργολάβο του δημοσίου;

    Αν ναι, τότε συμμετείχες στην επί δεκαετίες επιδότηση του Ελληνικού τρόπου ζωής. Όλα αυτά τα παραπάνω που νόμιζες ότι τα πλήρωναν οι φόροι σου, ε δεν τα κάλυπταν. Σου έδιναν κάτι παραπάνω απ' ότι έδινες. Όταν πήρε κάτι το αυτί σου για ελλείμματα, ίσως τσαντίστηκες, ίσως όχι. Πάντως καμμία κυβέρνηση δεν έπεσε ποτέ στην Ελλάδα επειδή ο λαός αγανάκτησε που δεν μπορούσε να σουλουπώσει το έλλειμα, ή να μειώσει τη φοροδιαφυγή, ή να περιορίσει τη σπατάλη. Ποτέ δεν υπήρξε κεντρικό θέμα των εκλογών το μέγεθος του χρέους ή του ελλείμματος. Πάντα είχαμε κάποια άλλη προτεραιότητα, γιατί αυτά ήταν 'αριθμοί' και δεν είχαν ψυχή.

    Οπότε τα έφαγες Αλέξη. Πες ότι η επιδότηση που σου έκανε το Ελληνικό δημόσιο (η διαφορά όλων των φόρων που πλήρωνες από το κόστος των υπηρεσιών που σου προσέφερε το κράτος) ήταν μικρή: πες 100 ευρώ το μήνα.

    100 ευρώ επί 12 μήνες, επί 10 εκατομμύρια έλληνες επί 30 χρόνια = 360δις ευρώ. Όσο περίπου και το χρέος μας. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.

    Για να μην παρεξηγηθώ: το παραπάνω νούμερο (100 ευρώ) είναι απολύτως φτιαχτό, αλλά σου δείχνει πόσο λίγο χρειάζεται να επιδοτεί ένα κράτος τους πολίτες του για να μαζευτούν τα ποσά. Αλλά όπως είπες δεν τα φάγαμε όλα οι πολίτες.

    Παραπάνω εξηγώ λοιπόν πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε με απλούς αλλά ΝΟΜΙΜΟΥΣ και μη τραμπούκικους τρόπους αυτά που φάγαμε εμείς από αυτά που φάγανε αυτοί. Δίνω μάλιστα δύο εκδοχές ανάλογα με το πόση ευθύνη θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ο λαός για τον έλεγχο της εξουσίας. Εσύ λες λίγο, εγώ λέω πολύ. Αλλά και με τα δικά σου σταθμά η μέθοδός μου είναι πιο σοβαρή από το να πούμε ότι το χρέος είναι όλο ανήθικο. Διάβασέ τα ξανά από τη μέση και κάτω.

    Επικεντρώνομαι στο τι φάγαμε εμείς γιατί κανείς δεν αμφισβητεί ότι φάγανε οι πολιτικοί. Δεν αξίζει το χρόνο μου γιατί μπορεί να το γράψει ο οποιοσδήποτε. Σχεδόν όλοι όμως αμφισβητούν ότι σα λαός καρπωθήκαμε έστω και λίγη από τη σπατάλη τόσων ετών. Εκεί θέλει περισσότερη επιμονή για να μεταπείσεις τον κόσμο.

    Τι να κάνουμε με τις ευθύνες των πολιτικών; Ό,τι μας επιτρέπει ο νόμος. Αν δεν μας αρέσει ο νόμος, να τον αλλάξουμε. Κάποιοι θα τιμωρηθούν λιγότερο από ό,τι πρέπει γιατί είχαν φτιάξει το νόμο στα μέτρα τους. Αλλά αν στην προσπάθειά μας να τιμωρήσουμε τους ενόχους καταλύσουμε το κράτος δικαίου τότε τι κερδίσαμε; Μια ωραιότατη χούντα. Με βιολιά.

    ReplyDelete
  45. Δε ξέρω για σένα αλλα εμείς τη ΔΕΗ την πληρώνουμε μάζι με την ΝΕΤ,
    και τον ΟΤΕ και τους δρόμους πάρα πολλά λεφτα και όταν πέταξα με την Ολυμπιακή εισητίριο πλήρωσα. Μπορεί να βρέθηκα υπο την"προστασία" του στρατού αλλα τον υπηρέτησα και όλας στην Πλάτη Έβρου για 5 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη των γονέων μου είναι απο τις άπειρες κρατήσεις τόσων χρόνων την οποία και αυτή την πετσόκοψαν.
    Άνεργος δεν ήμουν ποτέ. Εγώ δε τα έφαγα και όσο και αν δε μπορείτε κάποιοι να το πιστέψετε υπάχουν και άνθρωποι τίμιοι. Η παραλία με το σημαιάκι ΕΟΤ είναι δημιούργιμα της φύσης δεν είναι τεχνιττή μην τρελαθούμε κ όλας. Έχω το δηκαίωμα να μάθω τον λογαριασμό και πρέπει να τον μάθω. Μπορεί το 90% να μη σας συμφέρει αλλα εγώ θέλω να μάθω.
    Δεν είπα να καταλύσουμε το κράτος δικαίου αλλα επιτέλους να κάνουμε ένα γιατι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Αντιθέτως έχουμε μια χούντα επιχειριματιών που έχουν για πιόνια όλο το πολιτικό και δικαστικό σύστιμα. Αυτα τα λίγα.

    ReplyDelete
  46. = = = = = = =
    Πήγες σε κάποιο δημόσιο σχολείο ή πανεπιστήμιο ή νοσοκομείο ποτέ σου; Πήρες ποτέ αστικές συγκοινωνίες; Ταξίδεψες ποτέ σε δρόμο χωρίς διόδια; Πέταξες ποτέ με Ολυμπιακή; Πήρες ποτέ τραίνο του ΟΣΕ; Σου παρείχε ποτέ ρεύμα η ΔΕΗ ή τηλεφωνική σύνδεση ο ΟΤΕ; Είδες ποτέ ΕΡΤ/ΝΕΤ; Άκουσες ποτέ κρατικό ραδιόφωνο; Βρέθηκες ποτέ υπό την προστασία (έστω και εν αγνοία σου) του Ελληνικού Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής; Πήγες ποτέ εκκλησία; Σου κόλλησαν ποτέ ένσημα; Έχεις γονείς που δεν χρειάστηκε να τους ζήσεις στα γεράματά σου εσύ γιατί είχαν από τη σύνταξή τους; Δούλεψες ποτέ με σύμβαση της οποίας οι όροι διαμορφώνονταν από συλλογικές διαπραγματεύσης; Πήρες ποτέ δάνειο από τράπεζα που μέρος της να ανήκει στο δημόσιο; Έφαγες ποτέ οποιοδήποτε Ελληνικό αγροτικό ή κτηνοτροφικό προιόν που να τύγχανε επιδότησης; Έκανες ποτέ ηλιοθεραπεία σε πλαζ με σημαιάκι του ΕΟΤ; Έκανες ποτέ απόσυρση στο αμάξι σου; Ήσουν ποτέ άνεργος; Δούλεψες ποτέ για εργολάβο του δημοσίου;
    = = = = = = =

    Eνα συνονθύλευμα απίστευτης οικονομικής αγραμματοσύνης ακόμα και για έναν Mises wannabe σαν κι εσένα. Δλδ μετά την απάντηση σου στην "απορία" μου με κατι φωνούλες περί ταμειακής διαχ. ενω εγω αναφερόμουν σε απολογιστικα πεπραγμένα, με την λογική σου απορώ πως υπολογίζονται τα γενικά και πολύ περισσότερο τα επιμέρους ελλείμματα/πλεονάσματα των δημόσιων οικονομικών, νόμιζα πως εξάντλησες το ρεπερτοριό σου, αλλα όχι, είναι ανεξάντλητο: όλα μεσα στο τσουβάλι του "οικονομολόγου", κερδοφόρες εισηγμένες, συλλογικές συμβάσεις (αραγε και ιδ. τομέα;), κοινωνικές παροχές και μισθοί δυ, που επαναλαμβάνω υπερ-καλύπτονται κατα κανονα απο τα τακτικα έσοδα,...
    δείξε έλεος, μπορεί κάποιος που όντως γνωρίζει οικονομικά να τα διαβάσει αυτά που γράφεις, όπως δυστυχώς είχα την ατυχία...

    ΥΓ. Δεν φαντάζομαι να κυκλοφορείς και να συστήνεσαι δημόσια σαν οικονομολόγος;

    ReplyDelete
  47. Επισης αν τα 100 ευρω που ειναι ο μ.ο ,τα πολλαπλασιασουμε με τις αυξησεις στους μισθους που ηταν 1100% + τον πληθωρισμο που συνολικα μας κανει 88% και τα διαιρεσουμε με το εμπορικο ισοζυγιο του 1987 τοτε βγαινει 11888.Τυχαιο δε νομιζω.

    ReplyDelete
  48. Ναι φίλε έχει απόλυτο δίκιο
    είχαμε τσάμπα ΔΕΗ και ΟΤΕ
    και γι αυτό το λόγο πρέπει να μας πάρουν τα σώβρακα τώρα

    ReplyDelete
  49. @iordanoglou

    Επιμένεις να διαβάζεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν πειράζει γιατί όπως λες και σε όλους τους συγγραφείς που τρολάρεις, δεν θα τα καταλάβαινα ούτως ή άλλως.

    Θα σου κάνω λοιπόν μια χάρη για να συγκρίνουμε το ειδικό βάρος μας. Προτείνω σε όλους τους αναγνώστες μου να διαβάσουν το νεόκοπο ιστολόγιό σου εδώ: http://iordanoglou.blogspot.com/

    Καλή τύχη φωστήρα. Όταν βαρέσεις κανόνι πάρε τηλέφωνο να σου αγοράσω το σπίτι.

    ReplyDelete
  50. @Ανώνυμε,

    σκεφτόμουν σήμερα ότι ίσως η κρίση κοπάσει όταν η υλική μας φτώχεια εξισωθεί επιτέλους με την πνευματική. Σκληρό λέω αλλά πόσο θα πάρει; Μετά είδα το σχόλιό σου και χλώμιασα από τον τρόμο.

    ReplyDelete
  51. @κιχώτης: τα σώβρακά σου; έχεις πάνω από ένα;

    ReplyDelete
  52. @Αλέξη. Έχεις σαφώς δικαίωμα να μάθεις το λογαρισμό. Απλά κοίτα να τον πληρώσεις κι όλας. Γιατί πίστεψέ με θα είναι 90% δικός σου και όχι 0% όπως νομίζεις. Διάβασε ξανά την απάντησή μου.

    ReplyDelete
  53. Αγαπητε Μανο, Μπορεί να μη συμφωνώ με το βαθύτερο σου ιδεολογικό υπόβαθρο (σε βρίσκω λίγο liberal/libertrian ενώ εγώ είμαι μάλλον Σκανδιναυός στις απόψεις μου) αλλά προσφέρεις παρόλα αυτά μια από τις λίγες σοβαρές και συνάμα όμορφα ειρωνικές αναλύσεις του Ελληνικού δράματος. Ευχαριστώ για τη δουλειά σου.

    Φιλικά Δημήτρης

    ReplyDelete
  54. Manos
    File sorry, alla einai ntroph na postareis tetoies anakriveies, eno xepoulane olh th xora..

    ReplyDelete
  55. Syggnomi gia to Greeklish...den theoro themites tis monokommatikes kyverniseis. Opos eixei pei kai o Kos Giannaras, den einai logika dynato autoi pou einai ypeuthynoi gia tin dimiourgia ton synthikon tis krisis, na tin diaxeiristoun epityxos. Tautoxrona, eimai apolyta symfonos me tin diatirisi tis taksis kai tis Syntagmatikis nomimotitas. Theoro omos oti prepei na yparksoun apo edo kai pera diakommatikes kyverniseis. Auto proypothetei tin allagi ton sxetikon diatakseon tou eklogikou nomou. Episis proteino o aplos psifoforos na mporei na psifisei gia prosopo, oxi komma. Yparxoun aksiologa stelexi ston politiko kosmo (as min eimaste pleon kai teleios "katastrofologoi") ta opoia mporoun na aksiopoiithoun ektos komatikou xorou. Filika, Kwstas apo Agio Fragisko sti Kalifornia.

    ReplyDelete
  56. Κάτσε εκεί ψηλά στο δέντρο σου....θες πάρα πολλά χρόνια εξέλιξης για να σηκωθείς στα πισινά σου ποδαράκια. Φάε καμιά μπανανούλα, βάλε και καμιά στον πάτο σου....καλά περνάς ρε λούστρο, τι παράπονο έχεις????

    ReplyDelete

Please remember that I am not notified of any comments and will not respond via comments.

Try to keep your criticism constructive and if you don't like something, do tell me how to fix it. If I use any of your suggestions, you will be duly credited.

Although I'm happy to entertain criticism of myself in the comments section, I will not tolerate hate speech. You will be given a written warning and after that I will delete further offending comments.

I will also delete any comments that are clearly randomly generated by third parties for their own promotion.

Occasionally, your comments may land in the spam box, which may cause them to appear with a slight delay as I have to approve them myself.

Thanks in advance for your kind words... and your trolling, if you are so inclined.