• REMEMBER THAT NUMBERS ARE PEOPLE LOOK FOR COCK-UP BEFORE CONSPIRACY • ALWAYS CITE PRIMARY SOURCES


Monday, 7 May 2012

ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΜΕΡΟΣ 6ο. Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ.

Όπως γνωρίζετε, η Δράση-Φ.Σ. που στήριξα στις εκλογές της 6/5 δεν έχει μπει στη Βουλή. Προφανώς και δεν μου άρεσε αυτό αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Μου λένε μερικοί ότι έχουμε ευθύνες όσοι δεν πιέσαμε για συμπόρευση των τριών κομμάτων, γιατί ένα Μεγάλο Φιλελεύθερο Κόμμα θα ήταν σήμερα στη Βουλή με κάτι λιγότερο από 7%. Σχεδόν το ίδιο ακριβώς ποσοστό με τους Χρυσαυγίτες, μου λένε επιδεικτικά.

Απαντώ όσο πιο απλά μπορώ.

Την ψήφο μου, μού τη ζήτησαν πολλοί που εγγυημένα ήξερα ότι θα έμπαιναν στη Βουλή. ΠαΣοΚ, ΝΔ, Δημ. Αρ., όλοι είπαν κι από κάτι για μεταρρυθμίσεις, ατομικές ελευθερίες, μείωση ελλείμματος, επιχειρηματικότητα, κτλ. Αν θέλετε να ανοίξουμε την κουβέντα των ευθυνών των δικών μου ως ψηφοφόρου και της Δράσης ως κόμματος, ας την ανοίξουμε.

Μπορούσα να διαλέξω τον πιο κοντινό από αυτούς στα ιδεολογικά μου και να τον ψηφίσω. Και η Δράση μπορούσε να συγχωνευτεί με ορισμένους από αυτούς. Και για να ήμαστε ειλικρινείς, αρκετοί στα πρώην μεγάλα κόμματα πιστεύουν ότι επειδή δεν έγινε ακριβώς αυτό (όχι μόνο με Δράση και εμένα αλλά και με κάθε μικρό κόμμα και τους ψηφοφόρους του), η χώρα κινδυνεύει από ακυβερνησία. Και όντως κινδυνεύει.

Ωστόσο, κανείς 'φίλος' φιλελεύθερος δεν με κατηγορεί που δεν ψήφισα κάποιον από τους παραπάνω, ούτε κατηγορεί το κόμμα που επέλεξα επειδή δεν προσεχώρησε σε ένα από τα παραπάνω κόμματα.

Αλλά επειδή μεταξύ των τριών φιλελεύθερων κομμάτων θεωρείται ότι υπάρχει ιδεολογική εγγύτητα , θεωρείται και ότι έχουμε όλοι οι ψηφοφόροι τους καθήκον να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός πόλου.

Ας μιλήσουμε λίγο για τον πόλο που θέλετε να φτιάξουμε. Η ΔΗ.ΣΥ. όπως δείχνουν τα ποσοστά της έχει το ποσοστό που έχει και που προσπαθείτε να μου τρίψετε στη μούρη μόνο χάρη στα τεράστια, δυσανάλογα ποσοστά της σε Κρήτη και Ευρυτανία. Κοινώς προσπαθείτε να με πείσετε ότι μοιράζομαι κάποιο κοινό 'χώρο' με το πελατειακό δίκτυο του Μητσοτακέικου, και ότι μάλιστα χρωστάω και κάτι σε αυτό το 'χώρο'.

Βρίσκω κάπως πιο εύκολο το να συμβιβαστώ με τη Δημιουργία Ξανά!, αλλά έλα που δεν μου αρέσει ο κορπορατισμός τους, η κρυπτοξενοφοβία και συνομωσιολογία τους και οι άθλιοι τρόποι πολλών από τους οπαδούς τους; Πρέπει να τους ανεχτώ για να καμαρώνω ότι έβαλα κάποιον στη Βουλή που ίσως να με λάβει υπόψιν του;

Και για να τελειώνουμε.

Προσωπικά δεν αναγνωρίζω κανένα καθήκον να υπηρετήσω κάποια φιλελεύθερη παράταξη. Αν υπάρχουν πολιτευτές που σκέφτονται έτσι, είναι επειδή έχουν μείνει απολιθωμένοι στα χρόνια του πελατειακού συστήματος, το οποίο όριζε μια σχέση ιδεολογικού δουλοπάροικου και ιδεολογικού φεουδάρχη, και σ' όποιου το ιδεολογικό τσιφλίκι βρισκόσουν είχες την υποχρέωση να τον υπηρετείς.

Δεν ένιωσα ότι είχα κανένα τέτοιο καθήκον ακόμη και με τη Δράση, μετά τη δημόσια ανακοίνωση της πρόθεσης ψήφου μου. Γι' αυτό και τους εγκάλεσα όπου χρειάστηκε. Δεν έχω κανένα καθήκον απέναντι σε κανένα 'χώρο' κύριοι. Δεν πάει έτσι. Όσοι ζητούν την ψήφο μου έχουν αυτοί καθήκον απέναντί μου. Αν κάποιος αποτύχει να πάρει την ψήφο όλων μας, να εγκαλέσετε αυτόν για την αποτυχία τους.

Θέλετε ντε και καλά να ψηφίσω ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα; Βρείτε τα μεταξύ σας, συγχωνευθείτε, και φροντίστε να εξαλείψτε από το πρόγραμμα του κόμματος που θα προκύψει όλα αυτά. Όσοι υποψήφιοι της Δράσης νοιώθετε ότι είναι βαρίδι οι συνάδελφοί σας που δεν θέλουν συγχωνεύσεις, αποσκηρτίστε προς όπου χρειαστεί. Δεν θα σας πιέσω να συγχωνευθείτε, γιατί δεν πιστεύω ότι μπορείτε, ούτε ότι πρέπει, να φτιάξετε ένα κόμμα-ρυθμιστή των εξελίξεων. 

Αυτά για απόψε. Καληνύχτα σε όλους. Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα κι εγώ παίρνω το αεροπλάνο για Λονδίνο.

5 comments:

 1. Πέρασα χθες ολόκληρη την ημέρα σε εκλογικό τμήμα της Α' Αθηνών ως εφορευτική επιτροπή. Βλέποντας τους ανθρώπους που έρχονται να ψηφίσουν, νομίζω ότι πριν τους κατηγορήσουμε οφείλουμε να τους αφουγκραστούμε. Και αφού τους αφουγκραστούμε, να επιστρέψουμε με προτάσεις και λύσεις που αφορούν όλους.
  Για μένα ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι think tank, μπορούμε να μαζευτούμε και να βαυκαλιζόμαστε για το πόσο σωστή είναι η α ή η β θεωρία και με άλλους τρόπους. Και αυτή τη στιγμή οι προγραμματικές διαφορές μεταξύ των 3 του "φιλελεύθερου" (or whatever) μπλοκ είναι αμυδρές. Μπορεί να μη μας κάνει η Ντόρα, ο Μάνος ή ο Τζήμερος εναλλάξ, ωστόσο αυτή τη στιγμή οφείλουμε να αφήσουμε τις διαφορές στην άκρη και να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός που θα έχει τη νομιμοποίηση του 7%, ακόμα και χωρίς έδρες. Κάθε ψήφος, ανεξαρτήτου καταβολής, είναι χρήσιμη αν προσυπογράφει συγκεκριμένο πρόγραμμα, και οι 3 (κι εμείς μαζί τους) οφείλουν να προσυπογράψουν συνεργασία αυτή τη στιγμή, με οποιαδήποτε θυσία αυτή συνεπάγεται (πχ επικεφαλής κάποιος 4ος, αποκλεισμός βαριδίων, δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει και πολύ, είναι δευτερεύων). Διαφορετικά, καταλήγουμε στο να είμαστε αύριο το πρωί εκτός ευρώ και εμείς ακόμα να ασχολούμαστε με το DNA των ψηφοφόρων της ΔηΣυ και τα υπονοούμενα σε ανύπαρκτες προγραμματικές δηλώσεις.

  ReplyDelete
 2. Νομίζω πως τον Τζίμερο τον αδικείς. Κι εγώ Μάνο ψήφισα, επειδή υποτίμησα τη ΔΞ. Σήμερα το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, ο Τζίμερος πέτυχε ένα θαύμα, στις επόμενες εκλογές θα είναι σίγουρα μέσα στη βουλή. Η πλειοψηφία των φιλελεύθερων θα συνταχθεί μαζί του, δεν υπάρχει πια λόγος για συμμαχίες με Ντόρες και Μάνους.

  ReplyDelete
 3. What are you trying to hide from your foreign country readers by writing in Greek, Manos?
  :P

  ReplyDelete
 4. Haha Gray, I am trying to keep you from blowing your head off from listening to my political rants. This series of posts is on the Greek elections of 6 May and are slightly more activist than others.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe! :D

   Btw, congratulations to your prominent mentioning in an eKathimerini story about the difficulties for liberal politics in Greece:
   http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_15188_11/05/2012_441741
   I feel honored that you, as a VIP, took the time to answer a question from a humble commenter! :D

   Delete

Please remember that I am not notified of any comments and will not respond via comments.

Try to keep your criticism constructive and if you don't like something, do tell me how to fix it. If I use any of your suggestions, you will be duly credited.

Although I'm happy to entertain criticism of myself in the comments section, I will not tolerate hate speech. You will be given a written warning and after that I will delete further offending comments.

I will also delete any comments that are clearly randomly generated by third parties for their own promotion.

Occasionally, your comments may land in the spam box, which may cause them to appear with a slight delay as I have to approve them myself.

Thanks in advance for your kind words... and your trolling, if you are so inclined.